sobota, 25 marca 2017

Brownie z kremem z masła orzechowego


Składniki na brownie:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 gramów masła
  • 2 szklanki cukru
  • 100 gramów mąki
  • 6 białek
  • 6 żółtek
Składniki na krem z masła orzechowego:
  • 250 gramów mascarpone
  • 250 gramów śmietany kremówki
  • 350 gramów gładkiego masła orzechowego
Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 gramów śmietany kremówki
  • 100 gramów czekolady deserowej
Przepis na brownie:
  1. Masło i pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem.
  3. Dodajemy mąkę oraz wystudzone masło z czekoladą.
  4. Białka ubijamy i dodajemy do masy.
  5. Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x35cm. 
  6. Pieczemy ok. 30 min. (do suchego patyczka) w 190 stopniach.
  7. Studzimy.
Przepis na krem:
  1. Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy (można dodać cukier wedle upodobań).
  2. Dodajemy masło orzechowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  3. Krem wykładamy na ostudzone ciasto.
Przepis na polewę:
  1. Kremówkę podgrzewamy w rondelku aż do wrzenia.
  2. Ściągamy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady.
  3. Wylewamy polewę na ciasto.
  4. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz