sobota, 25 marca 2017

Brownie z bitą śmietaną




Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 gramów masła
  • 2 szklanki cukru
  • 100 gramów mąki
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 500 gramów schłodzonej kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Śmietan Fix
  • owoce według uznania
Przepis:
  1. Masło i pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem.
  3. Dodajemy mąkę oraz wystudzone masło z czekoladą.
  4. Białka ubijamy i dodajemy do masy.
  5. Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22cm (ciasta starcza na 2 porcje).
  6. Pieczemy ok. 30 min. (do suchego patyczka) w 190 stopniach.
  7. Studzimy.
  8. Schłodzoną śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i Śmietan Fix.
  9. Bitą śmietanę wykładamy na ciasto, a na wierzchu układamy owoce np. truskawki, borówki, maliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz