niedziela, 15 stycznia 2017

Naleśniki ze szpinakiem


Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 250 gramów mąki
  • 250 ml wody niegazowanej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • olej do smażenia naleśników
Składniki na farsz:
  •  2 łyżki masła klarowanego
  • 450 gramów mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 270 gramów sera sałatkowego (np. FAVITA)
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Przepis:
  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe (oprócz oleju) miksujemy na gładką masę.
  2. Na jednej patelni rozgrzewamy olej, a na drugiej masło klarowane.
  3. Szpinak wrzucamy na patelnię z masłem i podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozmrożenia.
  4. Na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem wylewamy ciasto naleśnikowe i smażymy kilka minut. Przewracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki. W razie potrzeby dolewamy olej.
  5. Ser sałatkowy kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku.
  6. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do szpinaku i sera. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  7. Do farszu dodajemy śmietanę i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy kilka minut.
  8. Na każdego naleśnika wykładamy czubatą łyżkę farszu, rozsmarowujemy po całości i zawijamy w trójkąty. 
Możemy podać z sosem czosnkowym lub zapiec z serem żółtym .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz