niedziela, 15 stycznia 2017

Gołąbki z kaszą i pieczarkami



Wegańska wersja tradycyjnych gołąbków.

Składniki (na 8-10 gołąbków):
  • główka kapusty
  • kostka rosołowa warzywna
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 100 gramów kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 500 gramów pieczarek
  • sól
  • pieprz 
  • papryka ostra
  • oliwa z oliwek
Przepis:
  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty wycinamy głąb i odciętą stroną wkładamy główkę do wody. Gotujemy ok. 10 min. Gdy kapusta trochę ostygnie, odrywamy liście i wycinamy z nich zgrubienia.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z olejem.
  4. Pieczarki myjemy, suszymy, odcinamy od nich nóżki i kroimy w plasterki. Dodajemy do smażącej się cebuli. 
  5. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką i smażymy do miękkości pieczarek. 
  6. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  7. Mieszamy kaszę, pieczarki i cebulę. 
  8. Gotowy farsz wykładamy na liście kapusty i zawijamy w gołąbki.
  9. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą i wykładamy niewykorzystane liście kapusty, a na nich układamy gołąbki. 
  10. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 500ml wrzątku i gotowy wywar wylewamy na gołąbki.
  11. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 min.
  12. Raz na jakiś czas otwieramy piekarnik i polewamy gołąbki wodą. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz